A 6 Alapvető Emberi Szükséglet

The 6 Human Need – Azaz miért teszik az emberek, azt amit tesznek?6human_pityp

Az egyik kedvenc motivációs előadóm, miért-emberem 🙂 Tony Robbins. Rengeteg hanganganyagot hallgattam tőle (általában futás, vagy séta közben 🙂 ) és nagyon sokat profitáltam belőle mind az üzleti, mind a magánéletemben. Mivel magyarul kevés anyaga elérhető, ezért remélem sokatoknak új és hasznos lesz ez az információ!

Nagyjából öt éve hallottam először erről a 6 pontról, és óriási felismeréseket hozott számomra. Megértettem, hogy ezeket az alpvető szükségleteket mindenki valamilyen módon kielégíti, ám az hogy ezt ki milyen módon és szinten teszi, határozza meg igazán az életminőségét. Ezért javaslom, hogy a pontok olvasása közben gondold végig, hogy te milyen fontossági sorrendet állítanál fel!

1. Állandóság, BiztonságCertainty

Kellenek a biztos pontok az életünkben, hogy létezni, működni tudjunk. A vágy a biztonság után, hogy az igényeink kielégítődnek, és a fájó dolgokat el tudjuk kerülni. 

2. Változatosság – Uncertainty, Variety

Ugyanakkor szükségünk van a változatosságra, a váratlanra, hogy ne legyen unalmas rutin az élet.

3. Egyediség igényeSignificance

Kell, hogy egyedinek, különlegesnek és fontosnak érezzük magunkat, hogy számít amit teszünk és mondunk.

4. Emberi kapcsolatok/ SzeretetConnection/Love

Alapvető szükségletünk érezni, hogy szeretünk és viszontszeretnek minket, hogy tartozunk valakihez. Bizalmas kapcsolatot tudunk kialakítani valakivel, vagy részesei vagyunk egy csoportnak, közösségnek.

5. Növekedés – Growth

Akár fizikális akár szellemi téren fontos az állandó fejlődés és növekedés érzése.

6. Hozzájárulás (a világhoz) – Contribution

A vágy, hogy nyomot hagyjunk a világban. Szolgálni egy jó ügyet, segíteni embereknek  … az érzés, hogy önmagunkon túlmutatóan tettünk valamit a közösségünkért, vagy akár az emberiségért. 🙂

Az 5. és a 6. pont a kiteljesedett élethez szükséges, hogy igazán elégedettek és boldogok legyünk. De a hat szükséglet közül négy, biztosan mindeki életében kielégül valamilyen szinten. A lényeg éppen az, hogy milyen az a szint ?! A szükségletünk megélése jó és előre visz minket, vagy éppen rossz és hátráltat minket céljaink elérésében?

Érezheti magát valaki biztonságban azáltal, hogy megpróbál minden egyes dolgot kontrollálni a környezetében, ami természetesen lehetetlen, hiszen a dolgok folyamatosan változnak! Mennyivel jobb egy olyan szemlélet ami azt mondja: „Biztonságban érzem magam, mert tudom, hogy mindig találni fogok egy megoldást.” Vagy érezheted magad fontosnak, mert pl. a gyerekeidnek szükségük van Rád és számítasz nekik, vagy (szélsőséges esetben) mert egy pisztolyt tartasz valakinek a fejéhez… Ugye nem mindegy!

A fontossági sorrend amit meghatároztunk, iránytű önmagunk mélyebb megértéséhez. Ha megvizsgáljuk azt, hogy egyes szükségleteket mennyire építő, vagy éppen önromboló módon elégítünk ki, akkor az segíthet nekünk abban, hogy új mintákat, új módokat alakítsunk ki, amivel még boldogabb és kiteljesedettebb lesz az életünk.

C S Ú C S T E L J E S Í T M É N Y   A K C I Ó   T E R V:

  1. Melyik a hat szükséglet közül az, amelyikre a leginkább fókuszálsz, vagy amelyiket a legtöbbre értékeled?
  2.  Milyen módon (jó vagy rossz) elégíted ki ezeket? Például a kapcsolataidban, a munkádban, a táplálkozásodban, vagy épp a testedzésedben? Milyen új építő szokást tudsz kialakítani az esetleges rossz szokásaid helyett, hogy kielégítsd ezen szükségleteid egyikét?
  3. Hogyan tudnád növelni a figyelmedet a növekedésre és a hozzájárulásra? Mi az a pár dolog amit te magad meg tudsz tenni, vagy milyen segítő programokban tudsz résztvenni?

Tehát önismeretre fel! Legyen szép napotok! 🙂

Eszter

Ha tetszett a cikk, vagy kérdésed van? Írd meg hozzászólásban! Megosztani is ér 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük