Reggeli Rutin – avagy gyerekekkel hogyan?

Az eredeti Miracle Morning Hal Elrod nevéhez kapcsolódik, bár előtte is sok sikerrecept hangsúlyozta annak a fontosságát, hogy hogyan kezded a napod. Aki már régebb óta olvas önsegítő, személyiségfejlesztő könyveket, annak mindegyik pont ismerős, ebben biztos vagyok! Mégis ahogy Hal összefoglalta és egybegyúrta ezeket a pontokat, ezzel egy nagyon jól használható gyakorlati útmutatót ad a kezünkbe.

Már régóta szerettem volna egy reggeli rutint kialakítani magamnak, hogy növeljem a hatékonyságomat és célirányosabban teljenek a napjaim. Azonban két tündéri gyerkőc mellett ez nem egy könnyű feladat! 🙂 Elmesélem, hogy nekem hogyan sikerült ezt a család mellett megvalósítani, és hogy mik azok a dolgok, amiket muszály rugalmasan kezelni, hiszen ahogy Viától (Urben:Eve) tudjuk az élet nem olvassa a határidőnaplónkat 😀

Ideális esetben ez a rutin egy órát vesz igénybe (6×10 perc), de ha nagyon sietnem kell, vagy korai találkozóm van, akkor fél órában is megoldható. Az alap az lenne, hogy a család előttt fél-egy órával korábbban felkelek, és elvégzem a következő lépéseket, amiket ‘élet mentőnek’ nevez a megalkotójuk:

Life S.A.V.E.R.S.

Silence – Csendesedj el, meditálj, adj hálát azért, amid van.

Affirmations – Pozitív megerősítések, melyekkel irányítani tudod a figyelmedet. A negatív gondolataidat ki tudod cserélni pozitívakra.

Visualization – Vizualizáció, mellyel szintén a pozitív dolgokra tudod irányítani a figyelmed.

Exercise – Testedzés, hogy ne csak a szellemet, de a testet is formába hozd. Az energiaszintet magasan kell tartanodk, ha sikeres akarsz lenni.

Reading – Olvasás, mellyel a szakemberektől tudod megtanulni a saját területedet érintő kulcsfontosságú ismereteket.

Scribe – Írás – ez egyfajta napló vezetése, mellyel dokumentálod a haladásod, leírhatod a felismeréseidet és ötleteidet.

Nálunk a gyerekek koránkelők, ezért sokszor van, hogy még óracsörgés előtt átkirándulnak hozzánk, így nehéz fél órával előttük felkelni. Viszont amióta a nagylányom iskolás lett, azóta reggel mindenki korán indul, így én 8-ra otthon vagyok, tettrekészen 🙂 És tulajdonképpen ezt is javaslom, ha nem tudod reggel megoldani ezeket a dolgokat, akkor egy kicsit későbbre csúsztatva is ugyanúgy működik! Persze, ha azok közé a szerencsések közé tartozol, akinek a gyerekei szuperül átalusszák az éjszekát a saját ágyukban, még jobb 🙂 A nyári szünet pedig speciális, mivel ilyenkor, ha épp nem kell táborba menni, vagy oviba, mivel később fekszenek és alszanak el, így valóban megoldható, hogy korábban keljek, mint ők.

Azt is jó megoldás (néha nekem is összejön), hogy a meditációt, a vizualizációt, és esetleg még az olvasást az ágyban fekve, az alvó gyerekek mellett megcsinálom, és csak a többit hagyom későbbre, ha már tényleg egyedül tudsz lenni.

A testedzés, amit reggel végzek, az a ‘7 Minutes Workout’ . Ehhez van egy szuper mobil applikáció, ami segít, és szerencsére ezt addig el tudom végezni, amíg a gyerekek még mesét néznek, vagy épp reggeliznek :)Így van, hogy csak a megerősítések, és az írás marad 8 utánra. Fél kilenctől minden hétköznap van  egy csapat hívásunk, ami 9-ig tart és akkor már úgy tudom kezdeni a napot, hogy testben és lélekben is felkészült vagyok, az előttem álló feladatokra.

Ha nagyon nem megoldható a reggeli/délelőtti időpont, akkor nyugodtan engedjük el, és csináljuk este lefekvés előtt. Az egyetlen amit ekkor is javaslok reggelre hagyni, az a testmozgás, mivel ha este tornázunk, nehéz lesz időben elaludni!

Ami nagyon fontos, hogy legyünk rugalmasak! Azzal nem segítünk se magunknak, se másnak, ha ostorozzuk magunkat, és bűntudatunk van, mert nem úgy indult a reggel, ahogy elterveztük. Türelemmel, és kitartással ez is menni fog! És ha mégsem? Akkor ott a következő reggel <3

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük