A Bizalom anatómiája

A napokban láttam egy remek előadást a Supersoul.tv-n. Brené Brown beszélt a trustbizalomról. Elemző alkat lévén szeretem mélységében megérteni és átlátni a dolgokat, mert így könnyebben felismerem, hogy hol van még tennivaló, hol hibáztam és hol tudok javítani a dolgokon. A bizalom különösen fontos számomra, mivel ez az emberi kapcsolatok alapja,és mivel emberekkel foglalkozom ezáltal a vállalkozásom alapja is.

Az első megállapítás, ami nagyon tetszett :”Nem bízom olyan emberben, aki nem szereti önmagát, és azt mondja: szeretlek.” 🙂 És amikor komolyan elgondolkozott azon, hogy mi is a bizalom valójában, és hogyan alakul ki, rá kellett jönnie, hogy a bizalom apró pillanatokból épül fel.

Brené 7 pontban határozta meg, hogy mi kell ahhoz, hogy bízzunk valakiben. Ez angolul egy szójátékban fejezhető ki, magyarul ettől most eltekintek 🙂 (B.R.A.V.I.N.G.)

1. Határok, korlátok / Boudaries

Bízom benned, ha – tisztában vagy a határaiddal és tartod magad hozzájuk, és tisztában vagy az én határaimmal és tiszteledben tartod őket.

2. Megbízhatóság / Reliability

Bízom benned, ha – azt teszed, amit mondasz, hogy tenni fogsz. Újra és újra és újra…nem csak egyszer.

3. Elszámoltathatóság / Accountability

Ha hibázom akkor az a hiba az – enyém, én kérhetek elnézést érte, és én javítom ki. Ha Te hibázol, akkor az a hiba – a tiéd, te kérhetsz elnézést érte, és te javíthatod ki.

4. Széf, értékmegőrzés / Vault

Nem pletykálkodom, és nem hallgatom meg a pletykákat! Ne ossz meg olyan dolgokat, információkat, ami nem a tied, nincs jogod hozzá! Ha nekem elmondasz valamit, az titokban marad nálam, megtartom. Tisztelem a történeted, és másokét is, és ezt várom Tőled is! 🙂

5. Önazonosság, integritás / Integrity

A bátorságot választani a kényelemmel szemben. A helyes utat választani azzal szemben, ami vicces, gyors és könnyű. Gyakorlolni az értékrended, nem csak kinyilatkoztatni.

6. Nem ítélkezni / Non judgement

Bízom benned, ha – segítséget tudok kérni tőled anélkül, hogy ítélkeznél felettem. Én is így teszek, ha Te kérsz segítséget tőlem. Ha darabjaidra hullasz előttem, akkor se!

7. Nagylelkűség / Generosity

Ha valamit elrontok, vagy megbántalak valamivel, akkor azt képes vagy nekem megbocsájtani, és velem tisztázni, ahelyett, hogy nem válaszolsz a hívásaimra és elzárkózol attól, hogy megbeszéljük. És én is képes kell legyek erre!

És, hogy miért fontos ezt lebontanunk? Mert hogyan beszéljünk valamiről, ami ennyire bonyolult! Ha csak azt mondod valakinek egy kapcsolatban – akár személyes, akár üzleti -, hogy : „nem bízom benned”, ettől még nem fogja érteni a másik, hogy miért nem, hiszen ő szeret, támogat stb. Ám, ha el tudod mondani neki, hogy pl. „a múlt héten megígérted, hogy eljössz velem az orvoshoz, de mégsem jöttél el”, akkor az már egy alap az újraindulásra és a megbeszélésre. Így lesznek szavaink, hogy mi  a problémánk, hogy kifejezzük hol küzdünk kihívásokkal.

Angolul tudóknak belinkelem az előadást. Érdemes megnézni. És hozzászólásban írjátok le, hogy tudott- e segíteni Nektek a cikk.

Legyen szép napotok, és hamarosan jelentkezem 🙂 Addig is találkozunk a közösségi oldalakon!

Eszter

http://www.oprah.com/video_embed.html?article_id=59794

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük